Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Julfa cu nuca – o prajitura de Craciun, simpla si tare gustoasa.Turtele cu julfă sau Pelincile Domnului se prepară în ziua de Ajun

 

 

Julfa cu nuca – o prajitura de Craciun , simpla si tare gustoasa

 

„Din moşi-strămoşi se face julfa. Se folosesc turte din făină, fără drojdie, miere, seminţe de cânepă, nucă şi cam atât. Este autentic românească. Cu astea ne-am trezit şi nu închipuim Crăciun fără ea”, a declarat Sonia Apalaghiei.

Cum se prepara julfa, desert tradițional de iarnă

Ingredientul principal pentru turtele cu julfă este cânepa. După ce semințele de cânepă au fost coapte, ele trebuie zdrobite într-o piuă de lemn până se obține o pastă. De asemenea, peste pasta obținută se adaugă apă călduță, tocmai pentru a separa cojile de sămânță.

„Turte simple, fără drojdie, din făină, apă și sare, pe care le coacem pe vatră, direct”, a mai spus Sonia Apalaghiei.

După ce turtele au fost coapte, fiecare în parte se unge cu miere. Mai mult, ele sunt acoperite de un strat de cremă de cânepă, în care se adăugă și nucă. În total se pun 12 straturi, iar julfa arată exact ca un tort.

Julfa are o semnificație religioasă profundă

Se spune că cele 12 straturi reprezintă lunile anului. Pe de altă parte, julfa mai este cunoscută și sub denumirea de „Pelincile Domnului”, „Pelincile lui Hristos” sau „Scutecele lui Iisus”.

Turtele cu julfă sau Pelincile Domnului se prepară în ziua de Ajun
In tava de cuptor se coc cate 2 -3 foi odata, cateva minute cat prind o culoare aramie. 

Aceasta julfa se face de obicei in postul Sfantului Craciun…crema se face din samanta de canepa dar cum nu am nicio plantatie de canepa pe aproape am inlocuit cu nuca…:)

Julfă cu nucă. Un deliciu perfect pentru masa de Crăciun • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

Ingrediente:

  • o cana de zahar
  • 300 ml de apa
  • 2 cani de nuca macinata
  • vanilie
  • un pachet de foi placinta

Facem o varianta mai rapida dar la fel de delicioasa ca cea din strabuni.

Mod de preparare : 

 

 

Se macina nuca, iar cand sunt reci foile se rup bucati.

 

Se face un sirop din apa si zahar, se lasa la fiert cateva minute apoi se lasa sa se raceasca. Abia apoi se adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se ”trec” foile rupte prin sirop, spoi se aseaza intr-un vas Jena sau alt vas alternativ un strat de foi, nuca si zahar,repetam pana la terminarea compozitiei.

Restul de sirop se toarna deasupra prajiturei, daca vi se pare ca nu este de ajuns mai faceti o portie de sirop.Trebuie ca foile sa fie imbibate de sirop, ca o baclava. Se lasa la rece pana a doua, sau a treia zi.

 

Se taie patratele sau romburi si se serveste.

Pofta buna!