Flori si gradina

Îngrijirea orhideei și îngrășăminte naturale pentru orhidee

 

 

Îngrijirea orhideei și îngrășăminte naturale pentru orhidee

 

 

Orhideele Phalaenopsis au rădăcini aeriene, care absorb umiditatea din aer. Acesta este unul dintre motivele pentru care preferă camerele cu umiditate moderată.

Le poți uda ca pe orice plantă, o dată pe săptămână sau mai rar în lunile reci ale anului. Trebuie să te asiguri întotdeauna că în farfurioara ghiveciului sau în masca de ghiveci nu este apă, pentru ca rădăcinile să nu fie permanent ude.

Cea mai bună metodă de a uda orhideele este prin scufundarea ghiveciului în apă.

Umple un vas cu apă și scufundă ghiveciul până la limita superioară a substratului. Lasă planta în apă timp de maxim o oră, apoi scoate-o și las-o la scurs. După ce toată apa s-a scurs, pune orhideea în masca de ghiveci și așaz-o la locul ei. Aruncă apa dacă s-a mai scurs în mască sau farfurie.

În apa în care uzi orhideele poți adăuga puțin îngrășământ special pentru aceste plante, respectând indicațiile de pe ambalajul produsului.

O altă variantă de a uda orhideele este sub jet de apă cu ajutorul unui pulverizator. Șterge apa rămasă între frunze, pentru a preveni îmbolnăvirea plantei.

Orhideele nu cresc în pământ în mediul lor natural, ci pe scoarța copacilor. De aceea, substratul orhideelor este un amestec de scoarță de copac și bucăți din coajă de nucă de cocos. Nu ar trebui să plantezi niciodată orhideele în pământ obișnuit pentru flori!

Dacă orhideea ta nu mai înflorește, are prea multe rădăcini aeriene crescute în afara ghiveciului, rădăcinile par să putrezească sau este mai bătrână de patru, cinci ani, trebuie să-i schimbi subtratul. Scoate cu grijă planta din ghiveci, scutură substratul vechi, taie rădăcinile uscate și apoi pune-o iar în ghiveci, acoperind rădăcinile cu substrat nou pentru orhidee.

După ce toate florile au căzut de pe tija florală și observi că nu se mai formează nici un alt boboc, poți tăia tija aproape de tulpina orhideei. Folosește o foarfecă foarte bine ascuțită pentru ca tăierea să fie cât mai exactă.

Îngrășăminte naturale pentru orhidee

Îngrășământul de orhidee de uz casnic universal trebuie să conțină o serie de ingrediente care vă vor ajuta să obțineți toți nutrienții de care planta are nevoie.

Cele mai esențiale dintre aceste ingrediente sunt:

  • Lapte
  • Cojile de ouă
  • Oase de pui zdrobite
  • Melasă
  • Cartofi
  • Apă în care a fost fiert orezul

Aceste ingrediente sunt excelente, deoarece oferă plantei un număr de substanțe nutritive, care sunt de bază pentru ca acestea să prospere. Unii dintre acești nutrienți includ azot care ajută frunzele, lăstarii și creșterea tulpinii. Al doilea este fosforul, care asigură că sistemul rădăcinii orhideelor ​​crește bine. Al treilea este potasiul, care ajută orhideea să înflorească.

Prin urmare, fiecare dintre ingrediente are un rol pe care îl joacă în furnizarea acestor substanțe nutritive.

De exemplu, laptele conține azot, potasiu și calciu, precum și urme de magneziu. Puteți crea un îngrășământ  pentru orhidee amestecând pur și simplu laptele cu apa (raport 1: 4) și folosindu-l pentru a uda orhideele săptămânal.

Ceaiul, pe de altă parte, conține azot. Pentru a transforma acest lucru într-un ingredient fertilizant, trebuie doar să deschideți o pungă de ceai și să vărsați conținutul acestuia în ghiveciul unde se află planta.

De ce aveți nevoie de niveluri ridicate de azot în îngrășămintele de orhidee

Pentru ca îngrășământul să fie eficient, va avea nevoie de un nivel de azot mai mare decât cel obișnuit. Acest lucru se datorează faptului că ghiveciul este umplut cu scoarță de copac.

Această scoarță conține bacterii care consumă o parte din azotul care va fi îngrășământul. Când dați plantei o concentrație mai mare de îngrășăminte cu azot, vă asigurați că, indiferent de cantitatea pe care o iau bacteriile, planta dvs. primește în continuare suficienți nutrienți.

Cartofii

Cartofii, pe de altă parte, au o concentrație foarte mare de potasiu și, de asemenea, fosfor în cantități mai mici. Puteți face acest îngrășământ prin fierberea pur și simplu a cartofilor și decojirea pielii.

Tocați cartofii și apoi adăugați coji de banană și zahăr în amestec. Acesta este amestecul pe care îl veți adăuga în ghiveci și îl veți folosi ca sursă de potasiu și fosfor pentru orhideea voastră.

Rețineți că nivelurile de potasiu pe care le primește orhideea vor determina cât de bine înflorește.

Melasă

Trebuie doar să luați o linguriță de melasă și să o adăugați în apă și apoi să o faceți parte din rutina zilnică de udare a orhideelor.

Atunci când este combinat cu celelalte tipuri de îngrășăminte de casă, acesta oferă orhideei toată nutriția de care are nevoie pentru a crește.

Oase de pui zdrobite și uscate

Oasele de pui sunt foarte bogate în potasiu și calciu. Trebuie doar să uscați oasele și apoi să le zdrobiți și, după aceea, să le adăugați în ghiveciul unde se află orhideea.

Când orhideea preia calciul, va arăta sănătoasă și mai puternică.

Cojile de ou ca îngrășământ alternativ

Cealaltă alternativă care oferă calciu orhideei sunt cojile de ouă.  Zdrobiți-le în bucăți mici și le măcinați până devin ca o pulbere fină pe care o puteți adăuga la plantă.

Apa în care a fost fiert orezul

Apa în care a fost fiert orezul se lasă la răcit după care o putem adăuga la planta. Aceasta conține nutrienți precum niacina, tiamina, riboflavina și acidul folic.

Precauții care trebuie luate la folosirea în exces a  îngrășămintelor pentru orhidee

Aceste îngrășăminte sunt o soluție rapidă, care face posibilă oferirea tuturor substanțelor nutritive de care are nevoie orhideea cu ingrediente care pot fi găsite cu ușurință în casă.

Cu toate acestea, există riscul ca utilizarea îngrășămintelor în exces să ducă la distrugerea plantei.

Unii dintre indicatorii comuni ai problemei sunt:

  • Floarea dezvoltă cruste albicioase .
  • Când rădăcinile încep să devină negre.
  • Frunzele încep să se usuce și să devină maronii la vârfuri.

Cu toate acestea, este important să rețineți că, chiar și cu toate aceste semne prezente, este încă puțin dificil să stabiliți dacă planta voastră primește într-adevăr mai mult îngrășământ decât ar trebui.

Esențial este să privești cu atenție planta. În cazul în care planta prezintă semne de reacție  la îngrășăminte de suprafertilizare , încercați să reduceți cantitatea.

 

Sursa