Remedii naturiste

Frunzele de LEURDĂ curăță sângele, stomacul și ficatul – cură de 10 zile

 

 

Frunzele de LEURDĂ curăță sângele, stomacul și ficatul – cură de 10 zile

 

 

Cura cu leurda este un panaceu pentru intregul aparatul cardiovascular si in cadrul acesteia trebuie consumat suc de leurda. Acesta se obtine astfel: o mana de frunze proaspete se taie foarte fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pun intr-un vas de sticla si se toarna deasupra un pahar de apa calduta, dupa care se lasa sa se macereze la temperatura camerei, vreme de patru ore, apoi se filtreaza prin tifon.

Se obtine ceva mai mult de un pahar de suc, doza care va fi consumata pe stomacul gol, imediat dupa preparare, o data pe zi. O cura-tratament cu leurda dureaza 10 zile, pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare si minimum 30 de zile, pentru bolnavii cardiaci cronici. În urma unor studii s-a constat că substanţele active din leurdă au efect de realansare a activităţii endocrine, favorizează circulaţia cerebrală şi previne sclerozarea vaselor de sânge. Planta este considerată din acest motiv o minune pentru sănătate.

Frunzele de leurda au capacitatea de curăţirea a sângelui, ficatului şi stomacului mult mai puternică decât a usturoiului.

Se spune că o cură cu leurdă îi poate ajuta pe cei care vor să se lase de fumat. În plus, efectele miraculoase ale plantei, contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi gudronului din ţigări. Leurda este considerată un mijloc de protecţie pentru fumători.

Indicatii terapeutice

Flebita, tromboflebita si trombozele sunt prompt eliminate cu ajutorul acestei plante, care are puternice efecte antiinflamatoare vasculare, fluidifiante sanguine si anti-agregante plachetare. Hipertensiunea, ateroscleroza si ischemia cardiaca, asociate cu valori ridicate ale colesterolului, sunt puternic combatute de aceasta cura, pentru ca leurda contine adenozina, o substanta care conform unor studii recente efectuate in Germania, are un rol esential in reducerea colesterolului, in impiedicarea formarii trombelor, in scaderea tensiunii arteriale. Leurda este pe termen lung adjuvantul ideal si pentru aritmia cardiaca sau tahicardie, fiind administrata in cure de cate 2-3 luni.

Clorofila din frunzele de leurdă şi alte substanţe similare cu cele conţinute de usturoi au efecte antioxidante foarte puternice.

Efectele curei cu leurda

Studii facute in Germania si Austria au pus in evidenta efectele exceptionale ale acestei plante, pentru anihilarea radicalilor liberi din sange, pentru impiedicarea formarii cheagurilor de sange (trombe), pentru mentinerea elasticitatii vaselor de sange si reglarea tensiunii arteriale. Are efecte regulatoare asupra ritmului cardiac si este un tonic bun pentru muschiul inimii, fiind considerat de catre comunitatea stiintifica una din cele mai bune plante din lume pentru afectiunile cardiovasculare.

Leurda are puternice efecte fluidifiante sanguine şi din acest motiv ajută la vindecarea tromboflebitei şi trombozelor. Previne accidentee vasculare şi ajută la recuperarea de după producerea unui accident vascular.

Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă careare un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Consumul de leurdă pe termen lung este ajutor ideal în tratarea bolilor cardiace. Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine.

Consumul de leurdă este recomandat şi celor care suferă de reumatism. Ajută la îmbunătăţirea memoriei, tratează insomnia, ameliorează tusea, stopează diareea, vindecă balonări şi colici, grăbeşte vindecarea rănilor, tratează guturaiul, ajută la combaterea eczemelor.

Leurda este recomandată şi în cazul celor care suferă de viermi intestinali, având efect antiasmatic, antiseptic şi depurativ.

Stiati ca

Curele cu leurda sunt indicate in hematurie, pierderea de sange prin urina.
In cazul tusei, bronsitei pregatiti un amestec expectorant: suc de leurda (doua parti), suc de ridiche neagra (o parte), miere (doua parti). Se iau cate doua linguri de doua-trei ori pe zi.
Leurda poate fi data si copiilor, datorita proprietatilor sale de eliminare a viermilor intestinali.

Cand iese din barlog, ursul cauta leurda, aceasta fiind prima hrana dupa perioada de hibernare. Iarna, in organismul ursului s-au acumulat numeroase toxine. Si atunci, o data cu venirea primaverii si iesirea din hibernare, instinctiv, animalul incearca sa elimine toxinele.

Celor care vor să elimine toxinele din organism li se recomandă o cură de leurdă de o lună de zile, în perioada de primăvara, când planta poate fi găsită în păduri. Este indicat consumul de frunze prospete în salate , acestea având atât efecte antiseptice, cât şi bactericide şi antitoxice. Frunzele folosite în stare proaspătă curata rinichii şi vezica. Asociat cu o alimentaţie sănătoasă, consumul de leurdă scade colesterolul şi ajută la creşterea fluxului de sânge către organe. Sucul proaspăt de leurda vindecă rănile care se închid greu

Cum se poate păstra leurda tot timpul anului

Leurda poate fi păstrată şi folosită şi în restul anotimpurilor, nu numai primăvara. Din leurdă se pot face condimente, tinctură sau chiar vin. Se pot obţine condimente din frunzele prospete de leurdă. Acestea se mărunţesc şi se păstrează uscate. Pot fi folosite în supe sosuri, salate sau alte mâncăruri.

Precautii

La persoanele cu stomac sau colon extrem de sensibil, leurda poate provoca stari de jena sau usoare crampe. Mamele care alapteaza nu vor consuma leurda, deoarece aceasta transmite un gust neplacut laptelui.