Credinta

De Sfinții Petru și Pavel, etnologii ne sfătuiesc să purtăm în buzunare puțin pelin

 

 

 

 

Pe 29 iunie 2019, credinciosii din intreaga tara savarsesc praznuirea Sfintilor Petru si Pavel, zi care marcheaza, conform traditiei, miezul verii agrare, dar si perioada secerisului.

Ca mai toate sarbatorile din stravechea traditie crestina, aceasta este incarcata cu numeroase semnificatii, dar si reguli nescrise, lasate mostenire din mosi-stramosi, si confirmate de etnologi.

In cele ce urmeaza, poti citi o serie de traditii si superstitii in ceea ce priveste aceasta mare sarbatoare:

– fiind considerat ”patronul agriculturii” Sfantul Petru este cel care raspunde de bunastarea recoltelor. Inca din cele mai vechi timpuri, se spune ca o singura plesnitura din biciul sau face sa sara scantei care, odata ajunse pe pamant, se transforma in licurici.

– fiind vorba de o mare sarbatoare crestina, oamenii merg la biserica, pentru a lua parte la slujba, iar femeile impart cani sau ulcele cu apa, ca sufletele celor adormiti sa-si poata stapani setea pe lumea cealalta, scrie stirimondene.fanatik.ro

– in aceasta zi femeile nu au voie sa manance mere, pentru a avea o gradina plina de rod. Daca femeile vaduve vor manca mere in aceasta zi, se vor imbolnavi.

– satenii din Baragan pastreaza cu sfintenie din mosi-stramosi o serie de traditii populare cat se poate de speciale. „Pana in aceasta zi nu se scutura merii. Se crede ca, daca se respecta aceasta datina, sunt ocrotite ogoarele de caderea grin dinei.

– de asemenea, se mai spune ca daca tunna si fulggera azi, nucile si alunele vor fi ”viermanoase”

– ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care, pana in aceasta zi, umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara. Pentru a va proteja de acestea, puneti la geamuri si usi, dar purtati si cu dumneavoastra, usturoi si pelin.