Sfaturi utile

De ce este bine să ținem o mătură după ușa de la intrare! Ce alte superstiții s-au păstrat despre mătură…

 

 

 

 

Chiar dacă majoritatea am ales aspiratorul pentru a face curățenie, întrucât ne este mult mai comod, mătura nu lipsește din nicio casă.

Iată ce superstiții s-au păstrat și în zilele noastre despre mătură, considerată din cele mai vechi timpuri, un obiect magic în gospodăria oricărei familii!

Se așează cu periile în sus

Din bătrâni se spune că mătura este un apărător de nădejde al casei. De aceea, aceasta se pune, cu periile în sus, după ușa de la intrare, având rolul de a proteja familia și casa de duhurile rele. De asemenea, la marile sărbători sau în perioadele grele din viață, mătura se pune în prag. De asemenea, tradiția spune că nu se mătură niciodată într-o zi de sărbătoare.

Când începe să se rupă, trebuie aruncată

O altă superstiție spune că imediat ce o mătură începe să se rupă, trebuie aruncată sau arsă pe foc, altfel aceasta nu va mai avea nici un fel de protecție asupra casei. Bătrânii spun că oricine găsește un fir căzut de la o mătură, să-l pună la brâu, în credința că este apărător de dureri de spate.

Se mătură dinspre ușă spre interiorul casei

Ca să vă feriți de ghinion, tradiția spune că trebuie să măturați dintre ușă spre interiorul casei, apoi gunoiul se strânge și se aruncă. Se crede că dacă veți mătura în sens invers, veți arunca sporul din casă. Nu în ultimul rând, se crede că cine folosește mătură veche în casă nouă, va aduce și necazurile din vechea locuință.

 

Sursa: Secretele