Preparate din Peste

Cum se prepară sarmalele de peşte? O reţetă tradiţională culeasă de la Mânăstirea Sfânta Treime din Cerneţi

 

 

Vă propunem o reţetă tradiţională din judeţul Mehedinţi, culeasă de la Mânăstirea Sfânta Treime din Cerneţi, de lângă municipiul Drobeta-Turnu Severin. Reţeta se găseşte într-o culegere semnată de Narcisa-Alexandra Ştiucă, „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”.

„Carnea de peşte – un kilogram de macrou, somn ori şalău, se opăreşte puţin, se curăţă pielea şi se scot oasele. Se toacă ceapa şi morcovii şi se pun la călit în ulei, se pune orezul – o cană şi jumătate sau două – până se umflă puţin.

Se dă jos de pe foc, se adaugă mărar, pătrunjel, piper şi carnea de peşte zdrobită. Se formează sarmalele, învelind compoziţia în foi de varză murată.

 

În oala de pământ se pune un strat de varză murată tocată, rămurele de cimbru, sarmalele în picioare, lăsând la mijloc un gol ce va fi umplut cu varză tocată.

Deasupra se pune un strat de varză tocată. Se pune apă şi se lasă să fiarbă. După ce aproape au fiert, se toarnă sos de roşii şi se mai lasă să dea în clocot”.

Despre Mănăstirea Cerneți

Mânăstirea Cerneţi din satul Simian, județul Mehedinți este una dintre atracțiile importante ale mehedinţenilor.

Este unul dintre lacăşurile de cult de maici din ţară, însă nu este foarte populată, având doar două măicuţe, care i se dedică întru totul.

Zidurile sale destul de groase, din cărămidă, au determinat rezistenţa acesteia peste vremuri.

Protosinghelul Ghenadie a fost ultimul călugar care a vegheat şi s-a rugat aici. După moartea sa, mânăstirea a fost preluată de muzeul „Porţilor de fier”, fiind ulterior transformată într-o mânăstire de măicuţe.

Vechimea mânăstirii este destul de mare, fiind construită în anul 1662 de Grigore Ghica Voievod. De-a lungul timpului, aceasta a suferit numeroase restaurări, amprenta vremii punându-se definitiv asupra structurii sale.

 

 

Sursa