Fripturi si Gratare

Cum sa gatesti carnea de porc ca sa nu te imbolnaveasca! carnea preparată în acest mod, nu este cancerigenă!

 

 

 

 

Iti place carnea de porc si nu stii care sunt cele mai sanatoase metode de a o prepara? Astazi te vom ajuta cu cateva idei pentru a-ti schimba modul in care ai gatit pana acum acest tip de carne.

Carnea de porc trebuie consumata cu moderatie, deoarece contine grasimi saturate care pot sa se depuna in artere si sa impiedice circulatia sangelui. De asemenea, este recomandat sa renunti la unele retete care favorizeaza dezvoltarea unor substante cancerigene si sa apelezi la modul de a gati mai sanatos carnea de porc. Potrivit specialistilor, carnea rosie nu trebuie sa fie consumata des si in cantitati mari, deoarece se digera greu, creste riscul de cancer la colon si poate sa declanseze diverse boli de inima.

Potrivit specialistului in nutritie, medicul Gheorghe Mencinicopschi, carnea de porc trebuie consumata in portii mici de aproximativ 100 de grame si nu mai mult de o data pe saptamana. Persoanele care au probleme cu colesterolul, hipertensiunea arteriala, diabetul, boli de rinichi si digestive trebuie sa consume doar ocazional acest tip de carne si doar daca este gatita cat mai sanatos.

Iata care sunt cele mai bune metode de a gati carnea de porc:

1. La cuptor

Fie ca invelesti carnea de porc in foaie de copt sau frunze, fie ca o asezi pe un pat de legume, aceasta metoda de preparare pastreaza nutrientii intacti si nu necesita adaos de grasime.

2. Inabusita fara apa

Pune bucatile de carne intr-o tigaie non-aderenta fara ulei, lasa-le cateva minute pe o parte si alta, dupa care adauga legume cu un continut mare de apa (dovlecei, rosii, ciuperci) si diverse condimente dorite. Pune capacul si lasa sa se faca la foc mic. Acest mod de a gati carnea permite pastrarea vitaminelor, dar si obtinerea unui preparat sarac in grasimi.

3. La wok

Carnea taiata in fasii subtiri se pune in wok-ul cu putin ulei (de susan, palmier sau masline) si se amesteca constant impreuna cu legume cum ar fi ardei, ceapa, fasole verde. Acest mod de a gati este mai recomandat decat prajirea in ulei, deoarece carnea nu este scufundata in ulei si este preparata foarte rapid.

4. La gratar pe aragaz

Feliile de carne se pun pe gratarul incins, fara sa folosesti ulei. Eventual poti sa stropesti doar gratarul cu putin ulei.

De retinut! Nu praji carnea de porc in ulei, deoarece se elibereaza multe substante cancerigene. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare avertizeaza asupra procesului de prajire a carnii, precizand ca trebuie evitata cu orice pret carbonizarea alimentelor, deoarece „se distrug proteinele, zaharurile, lipidele si se genereaza substantele toxice, cancerigene. Grasimile se descompun in compusi toxici prin tratamente termice agresive si sunt greu digerabile devenind extrem de periculoase pentru sanatate”. Potrivit specialistului in nutritie, uleiul de floarea soarelui nu este recomandat pentru prajirea alimentelor pentru ca nu este rezistent la incalzire si are un punct de fum scazut.

Cu ce sa combini carnea de porc

O bucata de carne de porc merge de minune cu legume sote, legume fierte in apa sau abur, muraturi fermentate in saramura, legume pe gratar, legume la cuptor sau legume facute rapid in wok.

Nu combina niciodata carnea de porc cu: cartofi, paine, orez, mamaliga.

Toate aceste combinatii gresite nu vor face altceva decat sa-ti ingreuneze digestia si sa te predispuna la ingrasat.

Sfaturi practice

Nu folosi acelasi tocatorul pe care feliezi carnea cruda si pentru maruntitul legumelor;

Dupa ce ai taiat carne cruda nu ai voie sa atingi alte ingrediente inainte de a te spala pe maini;

Spala cutitul cu care ai taiat carnea inainte de a-l folosi pentru maruntitul legumelor;

Gateste carnea integral, nu o servi niciodata in sange.

 

Sursa: IASICARN