Sfaturi utile

Cum recunosti mierea de albine de calitate de cea contrafacuta

 

 

Cum recunosti mierea de calitate de cea contrafacuta

 

Mierea contrafăcută este periculoasă pentru sănătate

Mierea de albine este un aliment 100% natural cu multiple beneficii pentru sănătate: are efect antibacterian și antifungic, ușurează simptomele infecțiilor respiratorii (se recomandă în special împotriva tusei), reduce simptomele alergiilor, ne dă energie, vindecă rănile. În plus, este delicioasă și este cei mai vechi îndulcitori folosiți de oameni – s-a găsit miere veche de 3000 de ani în mormintele egiptene. De altfel, și strămoșii noștri, dacii, erau apicultori și se bucurau din plin de beneficiile aduse de miere.

Dar, spre deosebire de strămoșii noștri, noi trebuie să fim atenți la mierea contrafăcută pe care o găsim pe rafturile din magazine. Întrebarea este cum recunoaștem mierea de calitate și cum o deosebim de cea contrafăcută?

Iată la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm miere:

1. Transparența: mierea naturală este transparentă și se poate vedea prin recipient dacă acesta nu este opac sau colorat, însă asta nu se întâmplă și cu mierea contrafăcută din zahăr! Mierea contrafăcută are un aspect mat sau opac. Cu toate astea, transparența mierii de albine nu este un indicator bun pentru oricine, felul în care arată fiind diferit în funcție de planta sau plantele din care este obținut produsul.

2. Fluiditatea: ia o linguriță de miere și las-o să curgă înapoi în borcan. Mierea naturală are o consistență superioară spre deosebire de cea contrafăcută, prin urmare trebuie să se scurgă mai încet.

3. Aroma: mierea naturală are o aromă dulce și proaspătă, iar parfumul este unul discret. Dacă îi lipsește aroma înseamnă că mierea este fie foarte veche, fie a fost supraîncălzită pentru fluidizare. Pentru a-i simți aroma și parfumul, mierea se degustă asemenea vinului: nu se înghite imediat, ci se ține câteva secunde pe limbă. Dacă gustul persistă și după înghițire, atunci mierea este naturală.

4. Mierea naturală se zaharisește în timp, mai puțin cea de salcâm care se cristalizează foarte târziu sau chiar deloc.

5. Mierea naturală are niște cristale fine care se topesc rapid în gură, în schimb la cea contrafăcută se simt cristale grosolane care se dizolvă lent.

6. Mierea naturală are de multe ori un aspect tulbure din cauza particulelor solide sau materiilor coloidale, pe când cea contrafăcută este mai limpede.

7. Gust caramelizat: mierea naturală nu are niciodată un gust caramelizat, însă dacă sesizați o aromă de caramel, înseamnă că mierea a fost încălzită direct pe flacără pentru a fi fluidizată sau a fost amestecată cu zahăr.

Mierea de albine o sursa extrem de concentrata de numerosi nutrienti

 

Sursa