Bauturi

Cum acţionează un pahar de must asupra sănătăţii vaselor de sânge şi cât vin ai voie să bei zilnic

 

 

 

 

Mustul este bautura delicioasa din struguri care ne face sa constientizam ca vara a trecut si ca toamna s-a instalat comod in calendar. Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Toţi îi conferă savoare şi proprietăţi tămăduitoare unice.

Îţi aduce arome unice şi sănătate. Şi nu te amețește! Nutriţioniştii atrag atenţia,cu precădere,asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate și de diabet de tip 2. Dar acestea nu sunt singurele sale virtuţi!

Descopera si alte motive sanatoase pentru care merita sa introduci aceasta bautura din struguri printre bauturile tale favorite de toamna!

Stimuleaza digestia si combate constipatia

Mustul este folosit cel mai adesea ca laxativ, fiind un remediu naturist excelent contra constipatiei, una dintre conditiile medicale din ce in ce mai diagnosticate in epoca moderna. Pe langa efectul purgativ rapid, mustul stimuleaza digestia si are si efect diuretic, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.

In plus, mustul contribuie si la reglarea tranzitului intetsinal lent, datorita acidului tartric din struguri, care are rolul de a stimula si imbunatati digestia.

Combate astenia, oboseala si depresia

Chiar daca astenia apare cel mai adesea primavara, schimbarile pe care le aduce toamna predispun multe persoane la stari de apatie, oboseala si slabiciune care le pot afecta calitatea vietii.

Potrivit specialistilor, mustul este cel mai eficient “medicament” contra starilor astenice care te incearca la inceput de toamna, dar si a oboselii acumulate dupa o vara plina. Bogat in antioxidanti, vitamine si minerale, mustul este un tonic psihic natural, care-ti ofera energia si cheful de viata de care ai nevoie pentru a face fata provocarilor noului sezon.

Ajuta la slabit

Mustul nu doar previne ingrasarea si te ajuta sa te mentii in forma, dar isi aduce beneficiile si in dietele de slabire, atunci cand vrei sa scapi de cateva kilograme in plus. Efectele depurative si diuretice ale mustului nu ajuta doar la curatarea organismului de toxine, ci si la reducerea centimetrilor in talie si a kilogramelor de pe cantar.

Protejeaza sistemul nervos central

Specialistii au dovedit ca substantele nutritive din must contribuie la protejarea celulelor nervoase sau neuronilor de radicali liberi si la imbunatatirea facultatilor cognitive si a proceselor gandirii: memorie, concentrare etc.

In plus, studiile au evidentiat faptul ca substantele active din must au puterea de a bloca evolutia maladiei Alzheimer, o afectiune degenerativa progresiva a creierului.

Are efect anti-îmbătrânire

Mustul este bogat in antioxidanti si polifenoli cu rol esential in mentinerea sanatatii celulelor si tesuturilor organismului, combatand imbatranirea prematura a pielii si a organelor din corp.

Mustul este folosit cu succes si in industria frumusetii, fiind un produs naturist eficient in redarea frumusetii, stralucirii si elasticitatii pielii. In plus, ajuta la refacerea celulelor pielii, in cazul unor leziuni, cicatrice sau semne inestetice si are un efect tonic asupra acesteia, mentinand-o tanara si catifelata.

Protejeaza vederea

Compusii activi din must au un rol esential in profilaxia unora dintre cele mai severe afectiuni oculare. Protejeaza vederea si previne aparitia leziunilor retiniene si a degenerescentei maculare.

Menţine sănătatea vaselor de sânge

Consumul moderat de must menţine sănătatea vaselor de sânge. Potrivit cardiologilor, mustul obţinut din strugurii roşii conţine resveratrol, un antioxidant care luptă cu bolile de inimă.

Mustul obţinut din struguri negri conţine cantităţi importante de vitamina A, B1, B2 şi minerale. Toate aceste elemente stimulează sistemul nervos, energizează organismul şi contribuie la sănătatea vaselor de sânge.

Consumul moderat de must menţine sănătoase vasele de sânge. Cardiologul Ioan Bostaca de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a explicat că sucul de struguri roşii este bogat în resveratrol, un antioxidant important, care se găseşte şi în unele medicamente indicate pentru bolile cardiovasculare.

Potrivit medicului, resveratrolul protejează vasele de sânge împotriva inflamaţiilor, creşte toleranţa la glucoză şi împiedică instalarea afecţiunilor cardiace.

„Mustul obţinut din strugurii roşii conţine un antioxidant important, resveratrolul. Este un element cheie în sănătatea inimii, pe care inclusiv unele medicamente îl conţin, fiind extras din ciorchinele de struguri. Menţionez că, dacă este consumat în cantităţi exagerate, mustul poate fi dăunător din cauza cantităţii de alcool etilic pe care o conţine. Alcoolul acesta poate determina apariţia bolilor cardiovasculare”, a precizat dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog.

Cardiologul a mai precizat că tot din cauza conţinutului de alcool, inclusiv consumul de vin roşu se recomandă în cantităţi moderate. Medicul precizează că bărbaţii nu ar trebui să consume mai mult de 1l pe zi, în timp ce femeile nu ar trebui să bea mai mult de 750 de ml de vin pe zi.

„Lumea occidentală consideră că două pahare de vin la bărbaţi şi unul la femei este cantitatea ideală şi optimă pentru te menţine sănătos. Eu spun că pacienţii noştri bărbaţi nu ar trebui să bea mai mult de 1l de vin pe zi, consumat în două pahare a câte 400-450 de ml, în timp ce femeile nu trebui să depăşească 750 de ml, consumate tot în două pahare. Acesta este consumul raţional, cantitatea de peste 1l este toxică şi nocivă”, a mai apreciat dr. Ioan Bostaca, medic cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Potrivit nutriţioniştilor, mustul are şi proprietăţi purificatoare, diuretice şi depurative, fiind recomandat în special persoanelor care suferă de constipaţie şi balonare.

Contraindicații

Mustul este un excelent stimulator pentru imunitate, fiind bun pentru anemici. Nu e recomandat diabeticilor ori înainte de a urca la volan.

Dacă mergeţi cu maşina, este bine să evitaţi consumul de must, pentru că îşi face efectul diferit la fiecare persoană, în funcţie de vârstă, sex, toleranţă la alcool, grad de fermentare sau medicaţie în curs.

 

 

Sursa: SuntGospodina