Sfaturi utile

Culoarea urinei poate spune numeroase despre sănătatea noastră

 

 

 

Mulți oameni cred că culoarea urinei este neimportantă și astfel nu acordă prea multă atenție acestui lucru. Cu toate acestea, potrivit profesioniștilor din domeniul medical, culoarea și mirosul urinei pot dezvălui multe lucruri despre sănătatea dumneavoastră generală.

 

Urina noastră conține potasiu, creatinină, ioni dizolvați, uree și compuși organici și neorganici. Culoarea normală a urinei este galbenă din cauza urobilinei, un produs rezidual care rezultă din ruperea celulelor roșii din sânge. Deci, data viitoare când vă aflați în baie, asigurați-vă că verificați culoarea urinei pentru a afla ce înseamnă.

10 posibile culori ale urinei și semnificația lor:

Transparent
Consumul de apa este esential pentru corpul nostru care trebuie hidratat in orice moment. Când urina este incoloră, înseamnă că suntem prea hidratați. Consumul de 2 litri pe zi este suficient pentru organism. Cantități excesive de apă pot să scadă electroliții din corpul nostru și să conducă la dezechilibru chimic.

Galben deschis
Aceasta este culoarea normală a urinei; ești bine hidratat.

Galben
Aceasta înseamnă că nu sunteți hidratat corespunzător și va trebui să beți mai multă apă.

Galben închis
Dacă urina dvs. a fost galben închis pentru o perioadă mai lungă de timp, înseamnă că sunteți subhidratat sau aveți un efect secundar al aportului de vitamina B. Oricum, creșteți cantitatea zilnică de apă pentru a rezolva această problemă.

Portocaliu
Când urina este portocalie, înseamnă că nivelurile de bilirubină din organism sunt prea mari. Acesta este un produs secundar al defalcării vechilor celule roșii din sânge. Uneori, această culoare a urinei poate apărea atunci când o piatra obstrucționează conducta biliară sau ar putea fi un semn de UTI sau boală hepatică. De multe ori, acest lucru poate fi doar rezultatul luării unor medicamente specifice.

Roz
Urina roz poate fi o consecință a consumului de sfeclă sau a altor fructe sau vegetale roșii; totuși, sângele din urină nu este niciodată un semn bun; trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil pentru a determina cauza de bază.

Roz închis
Această culoare indică infecția vezicii urinare sau cancerul, precum și pietrele vezicii urinare și rinichilor.

Roșu
Când urina devine roșie, înseamnă că aveți mult sânge în ea. În multe cazuri, acest lucru indică cancerul; cu toate acestea, ar putea fi altceva. Cea mai bună opțiune este să consultați un medic.

Maro
Când urina devine maro, este o consecință a unui antibiotic cunoscut sub numele de metronidazol sau un anti-malarial cunoscut sub numele de clorochină. Exercitiile excesive sau tulburarile de rinichi ar putea face ca urina sa fie maro.

Verde sau albastru
Acest lucru se poate datora coloranților sintetici din alimente sau datorită administrării Uribel. Pentru a rezolva această problemă, beți mai multă apă.

 

Sursa:  Colectionaru