Cozonaci

Cozonac pufos cu nuca si cacao, gustul sarbatorilor minunate din copilarie

 

 

 

 

Va prezint cu mare drag aceasta reteta de cozonac pufos. Umplutura ramane dupa preferintele fiecaruia, l-am facut cu nuca si cacao. Dar puteti sa-l faceti si cu ciocolata sau rahat, mai puteti adauga si stafide. Aromat si foarte pufos…

 

Ingrediente:

pentru 2 tavi (25×12):

Faina – 650 g

Galbenusuri – 4

Albusuri – 2

Zahar – 200 g

Margarina  sau unt – 150 g

Lapte – 250 ml

Drojdie uscata – 1 plic

Sare – ½ lingurita

Esenta de rom – 1 lingurita

Esenta de vanilie – 1 lingurita

 

Mod de preparare:

Se pregateste mai inati maiaua. Se amesteca drojdia cu 50 ml lapte caldut, 25 g zahar si 50 g faina. Se lasa la crescut la loc cald, se acopera cu un servet de bucatarie. Se cerne restul de faina intr-un bol mare, se adauga maiaua si galbenusurile batute spuma cu zahar si sare, restul de lapte amestecat cu esente. Se framanta aluatul, (cu ajutorul mixerului sau daca aveti robot de bucatarie si mai bine) apoi se adauga albusurile batute spuma, din nou framantam, cel putin 30 de minute. Apoi treptat cam in 3-4 transe, se adauga margarina (unt topit cald) topita calda. Se toarna margarina si se framanta aluatul pana se inglobeaza toata in aluat si dupa aceea adaugam urmatoarea transa. Se unge cu putin ulei vasul in care se lasa la crescut aluatu, pentru aproximativ 1 ora, la loc cald ferit de curent. Se acopera vasul cu un servet de bucatarie.

Puteti sa incingeti cuptorul cateva minute si apoi dupa ce stingeti focul, lasati aluatul sa cresca in cuptor, aveti grija sa nu fie foarte incins cuptorul, sa fie doar cald. Dupa ce a crescut aluatul se rastoarna pe masa de lucru unsa cu putin ulei, se presara umplutura (la alegere, in cazul meu nuca macinata si cacao). Se ruleaza, se impleteste si se pune in tava unsa cu margarina (unt). Se lasa la fel la crescut la loc cald, timp de 1 ora. Se unge cu amestec de galbenus cu lapte.

Se coc timp de 60 minute la 180 grade C (cuptor preincalzit). Puteti sa presarati zahar si sa dati tavile la cuptor, sau in loc de zahar sa ungeti cozonacii copti cat sunt fierbinti cu miere. Se lasa sa se raceasca cozonacii in tavi apoii se scot si se portioneaza. Si serviti cu ce poftiti, lapte caldut, ceai sau cafea.

 

 Pofta buna!

 

Sursa: Dulciuri din copilarie