Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Colindul care face furori pe internet. De ce plâng românii când îl ascultă. Minunat, orice roman ar trebui sa-l asculte ! VIDEO … Da-l mai departe!

 

 

 

 

Un filmuleţ realizat de un tânăr din Cluj-Napoca la Mănăstirea Dumbrava din județul Alba a devenit viral pe internet. Călin-Marin Merca, de profesie avocat, și Emil Floare, IT-ist, au fost filmați în timp ce colindau în mănăstire, în ajun de Moș Nicolae, scrie ziarulclujean.ro.

Videoclipul a adunat în doar câteva zile aproape 300.000 de vizualizări pe YouTube, mii de share-uri şi mii de likeuri pe Faceboook și i-a înduioșat pe români până la lacrimi.

Versurile colindului „Vin colindătorii” îi aparţin poetului martir Radu Gyr  iar muzica lui Tudor Gheorghe. Din păcate, emoţionantele versuri reflectă eterna drama a acestui popor. “Radu Gyr, poetul suferinţei- versuri la fel de actuale ca în perioada prigoanei comuniste, când au fost scrise”, scrie un utilizator pe Facebook, în vreme ce altul elogiază interpretarea celor doi tineri. “Bravo măi oameni buni…Dumnezeu să vă ocrotească glasul şi viaţa, pentru a mai încânta ţi altădată sufletul nostru!”, scrie acesta din urmă într-un comentariu.

„Va mulţumesc frumos tuturor pentru gândurile bune şi pentru mesajele de apreciere. Nu mă aşteptăm că acest colind cântat cu prietenul şi colegul meu Emil Floare să fie pe placul atâtor oameni. Mă bucur că am reuşit să ne apropiem prin acest colind de sufletele dumneavoastră şi va doresc sărbători fericite tuturor”, scrie Călin-Marin Merca, 31 de ani, pe pagina sa de Facebook.

 

 

“Vin colindatorii, cum veneau odată, leru-i ler,

Să colinde-n seara asta minunată, leru-i ler,

Dar li-i gura-i arsă şi li-s ochii-n lacrimi, leru-i ler

Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler.

Gazdelor creştine să-i primiţi în casă, leru-i ler,

i cum se cuvine să-i poftiţi la masă, leru-i ler

Ni-i trimite sfântul să ne-‘ncerce mila, leru-i ler,

Domnii mari de astăzi să-şi deschidă vila, leru-i ler.

Şovăielnic pasul, mâinile plăpânde, leru-i ler,

Tremurat li-i glasul, nu ştiu să colinde, leru-i ler,

Dacă stau la poartă şi nu zic nimica, leru-i ler,

Domnilor de astăzi să v-apuce frica, leru-i ler.

Mută-i întrebarea ce răsună afară, leru-i ler,

Am murit degeaba, ce-aţi făcut din ţară, leru-i ler,

Tot în frig şi-n foame, tot cu mâini întinse, leru-i ler,

Pe la porţi străine ce ne stau închise, leru-i ler.

Vin colindatorii cum veneau odată, leru-i ler,

Să colinde în seara asta minunată, leru-i ler,

Dar li-i gura arsă şi li-s ochii-n lacrimi, leru-i ler,

Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler’

 

Apartenența acestor versuri a stârnit numeroase dezbateri pe net. O parte spune că sunt ale maestrului Tudor Gheorghe, în vreme ce alta susține că ar fi ale lui Radu Gyr (de altfel colindul a fost postat, în decembrie 2014, și pe pagina de Facebook dedicată lui Radu Gyr). Cercetând, pe parcursul zilei, de nenumărate ori informațiile de pe diferite siteuri mai mult sau mai puțin credibile, înclinăm să credem că versurile acestui superb colind – Vin Colindătorii – aparțin maestrul Tudor Gheorghe, care, într-adevăr, are în repertoriul domniei sale mai multe melodii compuse pe versurile inegalabilului, legendarului Radu Gyr(vezi video mai jos – Colind).

 

 

Sursa: Evenimentul Zilei