Fripturi si Gratare

Cel mai bun pui la cuptor din lume! Nu exista dubiu! 

 

 

 

O spun raspicat. Prin reteta de fata se obtine cel mai bun pui la cuptor, din lume! Nu exista dubiu!

E o reteta de duminica, pentru o masa in familie! Pentru a face reteta este important sa aveti un termometru de bucatarie.

 

Ingrediente:

  • saramura (300 g sare dizolvata in 5 L de apa rece)
  • un pui de 1,5-2 kg
  • o lamaie
  • o jumatate legatura cimbru proaspat sau 1-2 lingurite uscat
  • 125 g unt moale
  • 2 catei de usturoi cu coaja, zdrobiti usor
  • sare si piper

 

Mod de preparare:

Scoate iadesul puiului, taind pe langa el. Pune puiul intr-o oala, acoperit complet de saramura. Lasa-l peste noapte. Scoate-l din saramura si sterge-l bine de tot cu prosoape de hartie, in interior si exterior.  Deschide-i picioarele astfel ca aerul sa poata circula. Preincalzeste cuptorul la 90 de grade Celsius. Ruleaza bine lamaia intre palme, si apoi inteap-o pe toate partie cu o fuculita. Sarea si pipereaza usor cavitatea puiului, apoi baga acolo lamaia, cimbrul si usturoiul. Freaca pielea puiului cu unt, pe toate partile. Sareaza si pipereaza din belsug.

Pune puiul pe un gratar cu o tava sub el. Baga la cuptorul pe raftul din mijloc, si tine-l 3-4 ore, pana ce temperatura interna in cea mai groasa parte a pieptului ajunge la 65 de grade Celsius. Scoate puiul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 30-45 de minute. Mareste temperatura cuptorului la 240 de grade.

Baga puiul pe raftul 3 de sus, si lasa-l pana ce se rumesnete frumos, in jur de 15 minute. Ca sa il ajuti sa se rumeneasca poti topi putin unt cu un gat de vin si ceva cimbru, cu care sa il ungi din 5 in 5 minute, cat sta la cuptor. Se serveste cu ce garnitura doriti. Eu am facut niste piure de mazare si o salata de vara! Pofta buna mancand cel mai bun pui la cuptor din lume!!!!!

Pofta buna!

Sursa: Flavmania