Credinta

Ce trebuie să nu faci în Marțea Mare. E ultima zi înainte de Paște în care femeilor le e permis să facă asta

 

 

 

 

Marțea Mare este una din cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Ca în fiecare zi din această săptămână, există o serie de interdicții.

Ce să nu faci în Marțea Mare sub nicio formă

Aceasta este ultima zi a săptămânii în care se spală sau se calcă, spune tradiția. Femeile trebuie să se pregătească pentru această sărbătoare din timp cu treburile casnice.

În Marțea Neagră, în biserică se amintește Pilda celor 10 Fecioare, 5 „intelepte” si 5 „neintelepte”. Acestea merg inaintea Domnului Iisus Hristos si se pregatesc pentru nunta.

Mirele intarzie si fecioarele adorm, insa la miezul noptii se vesteste sosirea lui. Cele 10 fecioare neintelepte au candelele aprinse, insa untdelemnul este pe sfarsite asa ca cer imprumut de la celelalte.

Acestea refuza, motivand ca astfel si candelele lor se vor stinge. Fecioarele nebune merg indata sa cumpere untdelemn, insa in tot acest timp soseste mirele care intra la nunta si cele ramane acolo.

Fecioarele nebune gasesc usa inchisa si striga „Doamne, Doamne deschide-ne noua”, insa mirele raspunde „Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi”. Pilda se încheie cu următoarea învățătură: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.

Ce trebuie să știe bărbații despre Marțea Mare

În Marțea Mare, bărbații trebuie să definitiveze muncile câmpului. E bine ca bărbații să își ajute nevestele la treburile casnice pentru a termina mai repede treaba.

Seara se săvârșește slujba deniei, în cadrul căreia se citește Pilda celor 10 Fecioare. La biserică merg bărbații și femeile împreună cu copiii, acolo unde e vorba despre familii.

Sursă