Credinta

Ce trebuie să faci înainte de a face sfeștanie locuinței!

 

 

 

 

V-ați mutat în casă nouă? Sau poate v-ați renovat locuința? Aveți o perioadă plină de ispite? Cereți binecuvântare Domnului peste casa dumneavoastră și a celor ce locuiesc în aceasta, făcând sfeștanie.

Orice locuință poate fi plină de păcate

„În orice cetate sau sat veți intra, cercetați cine este vrednic și acolo rămâneți până ce veți ieși. Și intrând în casă, salutați, zicând: Pace casei acesteia. Și dacă este casa aceea vrednică, pacea voastră să vină peste ea. Iar dacă nu este vrednică, pacea voastră să se întoarcă la voi”.

Certuri în familie sau la serviciu? Nereușite? Tulburări? Vise urâte? Frică nejustificată atunci când intrați în propria dumneavoastră casă? E posibil să vă confruntați cu astfel de stări atunci când locuința preia din păcatele noastre.

Singura modalitate să vă liniștiți este ca preotul să vă facă o binecuvântare a locuinței, cunoscută sub numele de sfeștanie…

sfestanie-sfintirea-locuintei-2

 

Când trebuie făcută binecuvântarea

Potrivit sfinților părinți, credinciosul poate fi face sfeștanie în casă ori de câte simte nevoia. De asemenea preotul binecuvântează casele atunci când s-au întâmplat accidente în acel loc, sau când cineva a decedat, întrucât se spune că locul a fost vizitat de moarte.

În ceea ce privește ziua când se poate face sfeștania, cel mai indicat ar fi duminica, după ce se termină Sfânta Liturghie. Înainte ca preotul să intre în casă, așezați pe masă un vas cu apă, lumânări, un pahar mic cu ulei, icoana Maicii Domnului și un acatist cu numele tuturor membrilor familiei.

După sfeștania casei, faceți o rugăciune de mulțumire Domnului pentru binefacerile primite!

“Sfestania este denumirea populara pentru sfintirea cea mica a apei si se savarseste de catre preot in casele credinciosilor cu diferite prilejuri. Slujba sfestaniei cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a tuturor camerelor precum si rugaciuni pentru ocrotirea si binele casei si pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc in ea.”. Pe romaneste inseamna ca trebuie sa-ti sfintesti casa din cand in cand, mai ales daca te-ai mutat de curand in ea.

 

 

Sursa: Secretele