Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Ce pregatim pentru masa traditionala de Craciun?

 

 

 

 

Bucatele alese asezate pe masa traditionala de Craciun reprezinta, pentru noi romanii, farmecul sarbatorilor de iarna. Cu totii, atunci cand vorbim despre Craciun, asociem sarbatoarea nasterii Domnului cu arome imbietoare si gusturi delicioase, ne amintim de mamele si bunicile noastre care cu drag pregateau zile in sir, in copilaria noastra, toate bunatatile pentru seara de Ajun cand toata familia se reunea pentru a impodobi bradul. Desi traim intr-un deceniu in care traditiile nu mai reprezinta o moda, atunci cand vine vorba de sarbatori traditionale care au si un puternic impact religios, poate ca ar fi bine sa reinviem traditia si sa continuam ceea ce bunicii si parintii nostri au inceput. Acest lucru este valabil si atunci cand vorbim de masa traditionala de Craciun.

Romanii sunt mari consumatori de carne de porc iar un meniu traditional de Craciun se bazeaza pe preparate de casa, din carne de porc. Orice familie care se respecta cumpara un purcel pe care il sacrifica de Ignat; din carnea acestui porc sunt pregatite toate delicatesele pentru Craciun. Din meniul de sarbatori nu pot lipsi carnatii condimentati cu usturoi si cimbru, afumati pentru un plus de savoare, toba de casa, chisca si sunca afumata. Soricii sunt acum mai gustosi ca oricand si merg de minune cu un pahar de vin rosu sau un paharel de rachiu. Din maruntaiele porcului gospodinele prepara drobul si pateul de casa, preparate delicioase care pot fi servite ca atare sau pot reprezenta compozitia unor intesante placinte cu carne. De pe masa de traditionala de Craciun nu pot lipsi sarmalele dolofane, invelite in foi de vita de vie sau frunze de varza acra, asezate pe un pat de varza tocata si sunculita afumata, fierte intr-un vas de lut, in vin si cimbru si rumenite in cuptor. Sarmalele sunt servite cu smantana, mamaliga si un ardei iute. Gospodinele experimentate isi impresioneaza invitatii cu gustul si limpezimea raciturilor din buturele de porc, servite cu salata de sfecla rosie coapta cu hrean. Toate preparatele din carne de porc sunt satioase si destul de grase de aceea pentru o digestie mai usoara se recomanda consumarea cu moderatie a acestora si asezonarea lor cu salata de varza acra, varza proaspata sau muraturi. Un pahar de vin rosu va da in plus de savoare preparatelor si va intretine buna dispozitie. Gustoasele preparate pentru masa traditioanala de Craciun sunt gatite dupa retete vechi, de familie, cheia reusitei lor fiind rabdarea si experienta gospodinelor. Condimentele traditionale folosite sunt prezente in orice bucatarie – usturoi, cimbru, busuioc, boia de ardei, ienibahar, piper si foi de dafin. Gustul acestor preparate va fi pus in valoare de un colac de casa aburind, proaspat scos din cuptor. Ca aperitiv, pe langa preparatele reci din carne de porc, poate fi servita si branza sarata de oaie cu ceapa rosie. Cea mai buna carne de porc este folosita pentru pregatirea fripturii la cupor, inecata in vin si impanata cu usturoi. Fripura se serveste cu muraturi abia scoase din butoi si un pahar de vin.

Pentru copii masa traditionala de Craciun inseamna dulciuri delicioase, pregatite in casa cu ingrediente proaspete care dau savoarea preparatelor. Cozonacul este un desert romanesc traditional, apreciat foarte mult si de catre strainii care ne viziteaza tara; dar pe cat de bun este, pe atat de greu este de pregatit. Daca nu aveti experienta necesara, Craciunul nu este momentul sa va exersati talentele culinare! Incredintati sarcina pregatirii cozonacului unei persoane experimentate din familie – mama, bunica, soacra, sau comandati unul la o patiserie buna. Deliciul acestui desert il constituie crema bogata de nuca si cacao, rahatul aromat si stafidele inmuiate in rom. Un desert savuros pentru masa traditionala de Craciun este si turta cu julfa sau pelincile lui Hristos, asa cum este cunoscuta prajitura in unele zone ale tarii. Reteta acestui preparat se pierde in negura timpului si pregatirea acestui desert este o adevarata proba de foc pentru gospodine. Foile din care se face prajitura sunt coapte cu cel putin o saptamana inainte de preparare pentru a a avea timp sa se usuce bine. Aluatul folosit pentru foi sau pentru turte, asa cum sunt ele numite traditional, este unul simplu de paine, dificultatea preparatului constand in coacerea foilor pe plita; aceste foi sunt foarte subtiri avand o grosime de 2-3 mm. Dintr-un kilogram de faina se coc in jur de 100 de turte. Pentru umplutura traditionala se folosesc seminte de canepa coapte, dar reteta poate fi facuta si cu miez de nuca. Chiar daca reteta presupune multa munca si multa atentie, rezultatul intrece orice asteptare – este delicios!

Masa traditionala de Craciun este ocazia ideala pentru a reuni familia, de aceea stradania pentru pregatirea unor bucate delicioase, apreciate de toti va fi rasplatita pe deplin cu zambete, voie buna, zgomotul tacamurilor grabite sa termine tot din farfurie si rugamintea: As mai putea manca o portie, e foarte bun!

 

Craciun fericit! 

 

Imagine similară

 

Sursa:Deștepți.ro