Stiri

Ce persoane se pot pensiona acum pentru limită de vârstă, principala categorie de pensie acordată în România. S-A Schimbat Din Nou Legea

 

 

Ce persoane se pot pensiona acum pentru limită de vârstă, principala categorie de pensie acordată în România.  S-A Schimbat Din Nou Legea

 

Pensia pentru limită de vârstă, principala categorie de pensie acordată în România. Cine va ieși la pensie în perioada urmatoare ? Conform legislaţiei în vigoare, românii pot obţine pensia pentru limită de vârstă numai dacă, la data pensionării, au atins vârsta-standard de pensionare şi au efectuat stagiul minim de cotizare prevăzut de Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro.

Vârsta-standard de pensionare este, în momentul de faţă, de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Aşadar bărbaţii născuţi în 1953 şi femeile născute în 1955 se înscriu în aceste categorii.

În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, acesta este de 15 ani şi pentru femei, şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Atingerea acestor vârste şi stagii de cotizare este făcută treptat, prin eşalonarea prevăzută de Legea pensiilor. Dacă pentru bărbaţi deja s-a ajuns la cele trei limite de câţiva ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.

 

Sursa: Ziarul Unirea