Clatite si Gogosi

Ai nevoie de 3 căni de făină de mălai, o cană de făină albă, 1 ou, apă și sare – Cea mai delicioasă Turtă cu mălai

 

 

 

 

Turta de malai, un fel de „ruda saraca“ a painii, este foarte putin cunoscuta in zilele noastre. In schimb, bunicile noastre isi amintesc cu siguranta despre cat de frecvent era facuta in orice bucatarie de la tara. Astazi a devenit un fel de „curiozitate“ pentru cei mici, insa, pregatita cum trebuie, este la fel de delicioasa.

Nici pe departe nu mai este la fel de ”celebru” malaiul cum era in secolul trecut, cand in familiile modeste era aliment de baza. Cu toate acestea, turtele de malai, daca sunt bine pregatite, pot face deliciul oricarei mese in famile. ”Paine, ne facea mama mai rar, la masa aveam cel mai adesea malai.

Nici prajiturile nu erau in casele taranesti, tot malaiul ne . Facea mama cate o tava de malai dulce si ne ostoia pofta de dulciuri”, povesteste acum tanti Ileana, o batrana de 83 de ani. ”Pe vremea aceea, in familiile sarace, de la tara, malaiul era de baza. Daca aveam malai in pod, stiam ca vom trece cu bine peste iarna”, isi mai aminteste ea.

Reteta era simpla, iar astazi este preparata foarte rar, doar pentru pofta.

Pentru prepararea lor avem nevoie de:

Ingrediente:

faina de malai – 3 cani

faina alba – 1 cana

apa fiarta

sare

1 ou

Zahar – optional

 

Mod de preparare:

Cantitatile nu sunt relevante, ci mai important este raportul dintre faina de malai si cea alba, dupa cum mai arata batrana. ”Depinde cata vrei sa faci. Important este sa pui cam un sfert din cantitate faina alba, iar trei sferturi sa fie faina de malai”, explica ea.

”Faina de malai trebuie oparita intai. Apa fierbinte in care s-a pus putina sare se toarna pe rand, cu polonicul, in vasul cu faina de malai, pana se obtine un pasat moale, care curge”, mai explica ea. Apoi se toarna in vasul cu faina alba si se amesteca pana se obtine un aluat consistent, nu prea tare. Zaharul se adauga dupa gust, doar daca vrem sa facem turta de malai dulce, scrie retetedelagospodine.com.

”In mod normal, aluatul se pune intr-o tava si se aseaza cu mana uda, pentru a se acoperi crapaturile formate in aluat. Eu prefer sa le fac turtite mici, pe care le asez apoi in tava si le pun la copt”, imi spune batrana. Tava in care se vor coace, indiferent ca le facem turtite mici sau punem tot aluatul, va fi tapetata cu putin unt si faina, sau malai, iar aluatul se unge pe deasupra cu ou.

Cuptorul se incinge la 180-200 de grade si se pun la copt pentru aproximativ o ora.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Frumusețe și suflet