Flori si gradina

Aceste îngrășăminte naturale vor readuce la viață chiar și o tufă uscată! Adăugați deodată o linguriță…

 

 

 

 

INGRĂȘĂMINTE NATURALE PENTRU PLANTELE DE CAMERĂ
1. ZAHĂRUL
Înainte de udare, acoperiți uniform suprafața pământului din ghiveci cu o linguriță de zahăr. Sau puteți să dizolvați 2 lingurițe de zahăr într-un pahar de apă. Acest mod de fertilizare a plantelor de cameră poate fi folosit cel mult o dată pe săptămână.

Acest îngrășământ este iubit de tot felul de ficuși. Zahărul este un mediu nutritiv pentru microbii de putrefacție, diverse bacterii și mucegai. De aceea, trebuie să vă abțineți de la utilizarea prea frecventă a acestei metode.

2. COJILE DE CEAPĂ
Obișnuita și adorata ceapă poate fi utilizată cu succes și în alte domenii decât gastronomia. Aparent, cojile de ceapă reprezintă un îngrășământ foarte eficient pentru plante. Chiar mai mult, decoctul din coji de ceapă conține o substanță, care distruge microflora dăunătoare.

Decoctul din coji de ceapă contribuie la nimicirea acarienilor, păduchilor și afidelor. Ca să-l preparați, aveți nevoie de un kilogram de coji de ceapă și 2 litri de apă caldă. Turnați apa peste cojile de ceapă și dați totul în clocot. Apoi acoperiți vasul cu un capac și puneți-l deoparte pentru 2 zile. Strecurați decoctul și utilizați-l.

3. DROJDIA
Drojdia poate fi folosită pentru prepararea unei soluții excelente pentru stimularea creșterii plantelor. Ea este bogată în vitaminele grupului B, microelemente și substanțe nutritive. De aceea, drojdia influențează pozitiv creșterea plantelor, contribuind la diviziunea celulară.

După adăugarea drojdiei în substrat, se mărește activitatea microorganismelor și începe eliberarea dioxidului de carbon. Cel mai simplu mod de preparare a îngrășământului cu drojdie este dizolvarea unui pachețel standard de drojdie în 5 litri de apă caldă. Cât este călduță, utilizați soluția obținută pentru irigarea plantelor. Acest tip de îngrășământ este preferat de mușcate și petunii.

4. COJILE DE OUĂ
Aproape zilnic cojile de ouă sunt aruncate în coșul de gunoi, chiar dacă ele pot să devină un îngrășământ prețios. Cojile de ouă sunt bogate în calciu, care neutralizează aciditatea. De aceea, dacă se utilizează îngrășămintele minerale, care ridică aciditatea substratului, se adaugă și cojile de ouă pentru neutralizarea ei.

Cojile de ouă crude se spală foarte bine, se usucă și se mărunțesc. Apoi sunt adăugate în substratul din ghivece. Cojile de ouă se descompun lent. De aceea, folosiți-le într-o cantitate moderată și mărunțiți-le cât mai bine.

5. CENUȘA
Cenușa conține potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc și chiar și sulf. Pe lângă aceasta, potasiul și fosforul din componența ei se află într-o formă ușor asimilabilă pentru plante, ceea ce transformă cenușa în unul dintre cele mai bune îngrășăminte pentru ele. Trebuie să menționăm faptul că ne referim doar la cenușa obținută după arderea reziduurilor vegetale.

Cel mai bine ar fi să utilizați cenușa foioaselor decât pe cea obținută din arderea coniferelor. Iar cea mai mare concentrație de minerale se află în cenușa ierburilor și cerealelor. Cenușa fertilizează și acidifică substratul, creează condiții favorabile pentru viața microorganismelor din sol, îndeosebi a bacteriilor fixatoare de azot.

Pentru prepararea soluției de cenușă se utilizează aproximativ 100-150 g de cenușă la o găleată de apă. Puteți să lăsați acest amestec să se odihnească pe parcursul câtorva zile. Iar, când îl veți utiliza, este necesar să-l agitați continuu, ca să oferiți plantelor sedimentul insolubil, care conține fosfor.

Acum știți că îngrășămintele naturale vă vor ajuta să rezolvați multe dintre problemele plantelor de cameră. Fie ca acestea să vă bucure prin frumusețea și farmecul lor pe parcursul întregului an! 

 

Sursă