
Ingrediente:
- 3 căni de făină
 - 1 cană cu zahăr
 - 1 cană cu untură de porc
 - coaja răzuită de la o lămâie
 - 1 plic praf de copt
 - 1 plic drojdie uscată
 - 250 ml lapte rece
 - 1 ou
 - puțină făină pentru frământat
 - gem de prune
 
Mod de preparare:
Dacă folosiți osânză, aceasta trebuie dată prin mașina de tocat. Se poate face și cu untură.
- Se pune făina într-un bol suficient de mare și se adaugă zahărul în bol.
Se pune untura moale (să fie la temperatura camerei) și se răzuiește coaja de lămâie în bol. - Puneți praful de copt și drojdia în lapte, apoi amestecați bine și așteaptați câteva minute.
Puneți oul și laptele în bol, apoi amestecați ingredientele. - Puneți puțină făină pe o suprafață de lucru, răstoarnați aluatul și frământați-l circa 1-2 minute.
 - Se mai frământă un pic pe masa de lucru, după care se dă bine cu făină pe dedesubt și deasupra.
 - Aluatul se întinde așa la 0,5 cm grosime.
 - Pasta de osânză cu făină o împărțiți în 5 părți. Peste aluatul întins se aplică prima parte pe 2/3 din suprafață (dacă împărțim aluatul întins imaginat în 3 părți pe lung, ungem în mijloc și în dreapta)
 - Cu partea neunsă se acoperă partea din mijloc și peste se pune partea din dreapta. Apoi se mai împăturește de jos în sus pe 1/3 și de sus în jos.
 - Să nu va sperie faptul că osânza nu se întinde chiar așa de ușor. Aluatul devine tot mai dens și are nevoie de timpi prelungiți de relaxare pentru a trece din nou la întinderea lui.
 - Se obține astfel un pătrățel care se lasă 10 minute la odihnit. Operațiunea se repetă de 5 ori, până terminăm și ultima parte de osânză.
 - După ultima împăturire, se întinde din nou la o grosime de 0,5 cm.
 - Se taie dreptunghiuri de 6 x 9 (aproximativ). La mijloc punem gemul.
 - După ce am terminat cu umplutura, se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
 - Luăm un dreptunghi cu umplutură în mâna, îl închidem ca pe o carte și așezăm haiosul în tavă cu partea pe care am pus umplutură în jos.
 - Vor sta la cuptor până se rumenesc frumos și se deschid ca o carte. Se pudează cu zahăr.
 
Pofta buna!













