Flori si gradina

8 secrete cum să creșteți cei mai frumoși trandafiri!

 

 

 

 

Secretul nr.1
Asigurați-vă ca locul altoit este fixat în pământ la 3-5 cm adâncime. Trandafirul moare dacă moare ochiul altoi. Această regulă este valabilă doar pentru trandafirii altoiți.

Secretul nr.2
Când plantați trandafirul, obligatoriu udați bine și aplatizați pământul din jurul sitemului radicular, să nu rămână goluri. În caz contrar, atunci când trandafirul va începe să crească, rădăcinile sale mici nu vor avea de ce să se agațe.

Secretul nr.3
Majoritatea publicațiilor recomandă tăierea de toamnă înainte de iernarea trandafirilor. După mai multe încercări și greșeli, am înțeles că trandafirii nu trebuie tăiați înainte de sezonul rece. Astfel, lipsim trandafirul de substanțele nutritive acumulate în timp ce se pregătea pentru sosirea iernii. Iar primăvara tăiem toți lăstarii uscați și degerați până la mugurul sănătos. Trandafirul hibrid de ceai se taie primăvara până la 10 cm înălțime de la pământ. Se îndepărtează lăstarii foarte subțiri și foarte groși – acest lucru stimulează creșterea lăstarilor suplimentari din ochiul altoi.

Secretul nr.4
Udați trandafirii cu multă apă, dar rar.

Secretul nr.5
La mijloc de vară încetați să mai fertilizați trandafirii. Ultima fertilizare o faceți în luna august cu îngrășăminte cu fosfor, pentru ca să pregătiți trandafirul de sezonul rece.

Secretul nr.6
Nu tăiați frunzele trandafirilor înainte de iarnă. Planta singură știe până când are nevoie de ele. Cât timp necesită hrană, trandafirul acumulează substanțe nutritive și păstrează frunzele. Floarea lasă frunzele să cadă în momentul când nu mai are nevoie de nutrienți.

Secretul nr.7
Odată cu venirea temperaturilor joase se efectuează mușuroirea trandafirilor cu pământ, nu cu turbă. În caz contrar, după dezgheț sau după ploaie turba provoacă creșterea plantei, pe când ea trebuie să se odihnească. Mușuroiul trebuie să fie de 20-30 cm.

Secretul nr.8
Nu tăiați trandafirul în primul an de viață dacă doriți ca acesta să înflorească în continuare. Dacă totuși doriți să-l tăiați, atunci tăiați doar un boboc și tăiați tulpina cât mai sus posibil. În primul an sistemul radicular nu este dezvoltat foarte bine și, tăind trandafirul, mai ales până jos, noi stimulăm astfel creșterea lăstarilor tineri mai jos de ochiul altoi. Acest lucru înseamnă că trandafirul se va transforma în măcieș, pe care a și fost altoit.

 

 

Spor la grădinărit!

 

Sursa:  Sfaturi pentru casă și grădină