Flori si gradina

1 Mai se ține din moși-strămoși pentru rodul pământului… Ce Nu este bine să facă femeile, de 1 Mai!

 

 

 

 

Obiceiuri 1 Mai – Numită și Armindeni, ziua de 1 mai se ține, din moși-strămoși pentru rodul pământului, pentru a nu bate grindina, dar și împotriva dăunătorilor și pentru sănătatea oamenilor și a vitelor.

 

Obiceiuri 1 Mai  – Se pun ramuri verzi la porți pentru belșug

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 1 mai, oamenii trebuie să se spele cu rouă, pentru a fi sănătoși tot anul. De asemenea, s-a păstrat obiceiul ca pentru a avea belșug în case, să fie puse ramuri verzi la porți, iar la casele unde sunt fete necăsătorite se așează în fața porții, mesteceni, pentru a atrage sufletul pereche.

Ramurele verzi se aduc din pădure cu o zi înainte și se lasă până la seceriș, iar ulterior se aruncă în focul unde se coace pâinea. Pentru a ține departe forțele malefice, ramurile verzi se pun și la intrările în adăposturile vitelor.

Obiceiuri 1 Mai  – Femeile nu au voie să lucreze

În ajunul zilei de 1 mai, spune tradiția, femeile nu au voie să lucreze nici acasă și nici la câmp. În caz contrar, vor atrage grindina și viforul asupra casei lor. Tot de 1 mai se sărbătorește și Ziua Pelinului, când se spune că această plantă are puteri magice.

În această zi, oamenii obișnuiesc să poarte în buzunare, la pălărie sau lângă tacâmurile cu care mănâncă frunze de pelin. De asemenea, frunzele de pelin se pun între haine și așternuturi în familiile unde se întâmplă necazuri.

 

 Sursa: Secretele